İlişkiler çoğunlukla karmaşık bir hal alabilir. Evliliğin yapısı, aile içi sorunlar ya da çözülemeyen durumlarla birlikte bu süreç daha büyük noktalara ilerleyebilir. Mutlu evlilik her zaman beklenebilir bir durum olmadığı gibi sorunlarınızı nasıl çözdüğünüzde önemlidir.
Evliliğin temelinde yer alan sevgi ve saygının kaybedilmemesi, ancak sorun çözmede yaşanan zorluklarla birlikte çıkılmaz bir noktaya girebilirsiniz. Aranızdaki iletişim kaybını çözmek ve yeniden ilişkinizi ayağa kaldırmak için ise evlilik terapisini tercih etmeniz en doğrusu olacaktır. Uzman yardımı ile birbirinize olan sevginize odaklanabilir ve hayatınızın yeni başlangıcına hazır olabilirsiniz.
Evlilik Terapisi Nedir?
İlişkilerin çıkmaz noktası olarak bilinen zamanlarda eşler birbiri ile anlaşamaz ve çözüm yolları bulamaz. Bu gibi durumlarda hangi noktada sorunun olduğunu tespit etmek, ilişkiyi kurtarmaya çalışmak büyük bir özveri ister. Ancak karşılıklı dinlemeyen, sorunları çözmekten çok daha karmaşık hale getiren ilişkilerde evlilik terapisi bir çözüm noktasıdır.
Evlilik terapisi, ilişkinin kalitesini artırmak isteyen, evliliklerinden endişe eden ya da ayrılık noktasına gelen çiftler için yapılan bir terapi sürecidir. Eşlerin daha çok birbirini dinlediği, bireysel olarak sorunlarını ortaya koydukları bir alan olarak düşünebilirsin. Terapi desteği yadsınamayacak bir durum olmakla birlikte ilişkinin farklı bir boyut kazanmasına da neden olacaktır. Bireylerin çoğu zaman en çok ihtiyacı olan bu şekilde bir terapi yöntemidir.
Kimler Katılmalı?
Evlilik terapisi denildiğinde yalnızca evli insanlar için geçerli bir durum olarak görmek doğru değildir. İlişki yalnızca evlilik bağı ile sunulmasa da kişiler bu terapilerden yararlanabilir. Hatta evlilik öncesi terapi olarak da bilinen bir alanda eşlerin kararlarını en iyi şekilde almaları sağlanır. İlerleyen süreçlerde evliliğin yürümesi konusunda da iyi bir başlangıç olacaktır. Bu aşamada kendinizi tanıyabilir, problemleri çözmede önceden ustalaşabilirsiniz. Kimler yapmalı konusunda ise birçok farklı tür olarak karşımıza çıkabilir.
Evlilik içerisinde başvuran çiftler ise genellikle son noktaya geldiklerinde terapi desteği almaktadır. Sorunların büyümesi, aradaki iletişimin kesilmesi gibi noktalar büyük oranda bir tıkanmaya yol açacaktır. Ayrılık noktasına gelindiğinde ise eşler evlilik terapisini tercih eder. Terapist için ise evlilik kapsamları farklı çeşitlere ayrılır: Yeni evliler, küçük çocuğa sahip olanlar, ergen çocuğa sahip olanlar, ileri yaş evlilik.
Terapi her zaman alınabilecek bir hizmettir. Kişilerin kendi sorunlarını bir uzman yardımı ile çözmesine ek olarak, sizlere yeni bir bakış açısı da katabilir. Bu nedenle evlilik terapisi içerisinde neler yapıldığı, nasıl bir yol izlendiği de çok önemlidir. Evlilik terapisine kimler katılmalı konusunda net bir alandan baktığımızda ise artık iletişimde zorluk çeken tüm çiftlerin katılması önerilir.
Evlilik Terapisinin Temeli
İlişkilerin temeli her zaman iletişimdir. İletişim, kişileri bir arada tuttuğu gibi birbirinden de uzaklaştırabilir. Başlangıçta mutlu bir evliliği olan çift zamanla körelebilir ve birbirlerine eskisi gibi bağlı olmayabilirler. Bu noktada evlilik terapisinin temeli olan iletişim ortaya çıkmaktadır.
Eşini dinlemek, sorunlarına kulak vermek büyük bir önem katmaktadır. Bazı evliliklerde karşındaki kişiyi dinlememek, onun sorunlarına gözlerini kapatarak ilerlemek en büyük sorunları ortaya çıkarır. Terapi bunu ortadan kaldırmak adına yegâne bir hizmet sunar.
Evlilik Terapisi bir vazgeçiş ya da sorunlu bir nokta değildir. Terapiye olan bakış açısı değiştiğinde, ilişkinizin aldığı yola inanamayacaksın. Bu nedenle ilişkilerde yaşanan sorunları halının altına süpürmek yerine bir uzmandan yardım almalısın. Sevginin çözemeyeceği bir şey olmasa da evliliğini kurtarmak adına güçlü yanlarını kullanmalı ve yeni bir başlangıç yapmalısın.